Salderen van uw ZonnestroomStroom over en tekort

Met de aanschaf van zonnepanelen gaat u energie opwekken. De kans is groot dat wanneer u het aantal zonnepanelen gaat dimensioneren op het verbruik wat u nodig bent per jaar dat u op mooie dagen stroom over heeft en op minder mooie dagen stroom moet bijkopen. 

De Wet

Volgens de wet is het mogelijk voor u te salderen. Dit komt er op neer dat u de te veel geleverde stroom op een mooie dag mag verrekenen met de stroom die u te kort kwam op een minder mooie dag. Het verrekenen van de stroom met elkaar noemen we dus salderen.
Rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van de lastigste situatie met een dubbel tarief meter.

Verbruik laag tarief: 1000 kWh
Verbruik hoog tarief: 3000 kWh
Teruglevering laag Tarief: 1500 kWh
Teruglevering hoog Tarief: 2000 kWh

3000 kWh (verbruik hoog) - 2000 kWh (teruglevering hoog) = 1000 kWh
1000 kWh (verbruik laag) - 1500 kWh (teruglevering laag) = -500 kWh

De te veel geleverde 500 kWh van het lage tarief word verrekent met de nog te betalen 1000 kWh van het hoge tarief. U hoeft uiteindelijk nog maar 500 kWh te betalen.

Salderen en de Toekomst

Minister Kamp heeft in 2016 aangekondigd dat onze huidige salderingsregeling in 2017 wordt herzien. Als er iets veranderd zal een eventuele afbouw van deze regeling in stappen vanaf 2020 uitgevoerd. Verder is er ook aangegeven dat er niet toegestaan zal worden dat er een rechtsongelijkheid zal ontstaan op basis van de meter. Wanneer u een digitale meter bezit zult u dus geen nadeel ondervinden van eventuele wijzigingen ten opzichte van iemand met een analoge draaischijf meter.