Hoe werkt het

Door zonnepanelen op uw dak te plaatsen kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten. Bij voldoende licht beginnen de zonnepanelen stroom te produceren. Deze stroom heet gelijkstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom om in de 230 volt wisselstroom die we in de woning gebruiken.

De meest gangbare afmetingen van zonnepanelen zijn:

  • 1,0 x 1,25 meter - Dunnefilm van Solar Frontier
  • 1,0 x 1,65 meter - Poly of Mono 60 cellen. Meest toegepast.
  • 1,0 x 2,00 meter - Poly of Mono 72 cellen. Enkele merken beschikbaar

De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel is circa 150 kWh per m². Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar. Dit betekent, dat hiervoor circa 24 m² aan zonnepanelen (op het Zuiden) is benodigd.
 

Poly, Mono of Dunne film?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen: Polykristallijn, Monokristallijn en 'dunne film' (ook wel CIS).
Een vuistregel voor de toepassing van de verschillende soorten:
Polykristallijn wordt vaak toegepast op plaatsen uit het zicht, bijvoorbeeld op een schuur of stal;
Monokristallijn wordt vaak toegepast op plaatsen waar belangrijk is hoe de panelen er uit zien.
Dunnefilm in het geval van een groot beschikbaar dak met minder zon-instraling (door bijvoorbeeld een ligging op Oost, West of Noord).
 

Polykristallijn

Polykristallijn zonnepanelen zijn te herkennen aan een blauwe celkleur. Veruit de meeste zijn uitgevoerd met een blank aluminium rand om het paneel en kennen we de witte lijnen tussen de cellen. Dit paneel wordt vaak toegepast op platte daken, schuur daken of in de industrie waarbij het uiterlijk van de zonnepanelen er niet veel toe doet.
 

Monokristallijn

Een Monokristallijn zonnepaneel heeft een zwarte cel. In combinatie met een zwarte backsheet en een zwarte achtergrond passen we deze vaak toe als een esthetisch verantwoord paneel. Ook zijn de vermogens van een Monokristallijn wat hoger waardoor ze een wat hoger rendement hebben.
 

Dunnefilm

Dunnefilm wordt toegepast in het geval van minder directe zon-instraling, zoals bijvoorbeeld Oost/West-daken, of zelfs Noord-daken. Dunnefilm panelen hebben de eigenschap minder direct zonlicht toch goed om te kunnen zetten in bruikbare energie.

Salderen zonnepanelen

Salderen zonnepanelen

Lees meer >